U trendu

Šef diplomatije Kine: Poseta Nensi Pelosi Tajvanu opazan potez SAD

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi „drsko nastavila svoju posetu kineskom regionu Tajvanu, ne obazirući se na zvanična upozorenja Kine“, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Ovaj potez ozbiljno je prekršio princip jedne Kine, zlonamerno narušio suverenitet Kine i otvorena je politička provokacija, što je izazvalo snažno ogorčenje među kineskim narodom i široko rasprostranjeno protivljenje međunarodne zajednice“, kazao je državni savetnik dodajući da „to još jednom dokazuje da su neki američki političari postali oni koji narušavaju odnose Kine i SAD“.
Vang je naglasio da Sjedinjene Države ne bi smele da sanjaju o ometanju ponovnog ujedinjenja Kine, jer je Tajvan deo Kine i ujedinjenje je pitanje vremena.

„Bez obzira na to kako SAD podržavaju ili popuštaju snagama ‘tajvanske nezavisnosti’, sve će biti uzaludno. Tajvansko pitanje je nastalo kada je zemlja bila slaba i haotična, i sigurno će se završiti nacionalnim podmlađivanjem“, istakao je.

„SAD ne treba da maštaju o potkopavanju razvoja i revitalizacije Kine. Kina je našla pravi put razvoja u skladu sa sopstvenim nacionalnim uslovima. Pod vođstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza korača ka modernizaciji u kineskom stilu“,dodao je.

Ministar je naglasio da Kina postavlja razvoj zemlje i nacije na osnovu sopstvenih snaga, a da je spremna da mirno koegzistira i razvija se zajedno sa drugim zemljama. Ipak naglašava da nikada neće dozvoliti da bilo koja zemlja podriva stabilnost i razvoj Kine.

„Sjedinjene Države ne bi trebalo da maštaju o manipulaciji geopolitičkim igrama. Traženje mira, stabilnosti, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju zajedničke su težnje zemalja regiona“, naglasio je.

„Uvođenje tajvanskog pitanja u regionalnu strategiju od strane SAD koje naduvavaju tenzije i raspiruju konfrontaciju, protivno je trendu regionalnog razvoja i protivno je očekivanjima ljudi u Aziji i na Pacifiku. Učinjen potez  je veoma opasan i glup“, rekao je.

Sjedinjene Države, dodao je Vang, ne bi trebalo da maštaju o iskrivljavanju činjenica po svojoj volji.

„Američka strana je tvrdila da Kina eskalira situaciju, ali osnovne činjenice su da su Sjedinjene Američke Države prvo isprovocirale Kinu po pitanju Tajvana i eklatantno narušile kineski suverenitet i teritorijalni integritet“, zaključio je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.