U trendu

Šef IAEA posetiće Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju

KALINJINGRAD – Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi posetiće u sredu rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad kako bi razgovarao o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, koja se nalazi u blizini prve borbene linije između ruskih i ukrajinskih snaga, rekao je portparol IAEA.

Grosi je prošle nedelje posetio tu nuklearku na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše Rusija i rekao da se situacija pogoršala i da se vojna aktivnost oko tog mesta, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi, intenzivirala poslednjih meseci, preneo je Rojters.

Grosi i nekoliko nacionalnih lidera su u više navrata upozoravali da bi napadi na elektranu, za koje su Ukrajina i Rusija međusobno krivile, mogli da izazovu katastrofu sličnu Černobilju.

Kijev je optužio Rusiju da koristi objekat kao skladište oružja, što Moskva poriče.

Ruske snage kontrolišu fabriku od prvih nedelja rata, a prošlog oktobra, predsednik Vladimir Putin naredio je vladi da prebaci fabriku, njenu imovinu i osoblje u novi ruski entitet.

Grosi je uspeo da postavi kontrolore IAEA u elektranu, ali do sada nije mogao da obezbedi uspostavljanje demilitarizovane zone oko nje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.