U trendu

Šef poljske diplomatije: Sa EU ćemo odsad grubo

Poljska će početi da opstruiše aktivnosti Evropske unije i da „igra grubu igru“ u Briselu nakon što je taj blok razgnevio Varšavu dodelivši Donaldu Tusku i drugi mandat na čelu Evropskog saveta, upozorio je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski.

On je poljskom listu „Super ekspres“ rekao da će njegova vlada odgovoriti na glasanje za Tuskov reizbor „blokirajući druge inicijative i igranjem veoma grube igre“ u EU, prenosi danas Rojters.

„Moramo ovo otvoreno reći: ispostavilo se da je politika EU – politika dvostrukih aršina i varanja“, ocenio je Vaščikovski.

On je, ipak, napomenuo da Poljska ne može da bojkotuje Evropski savet i da će učestvovati na njegovim sastancima, ali da „mora biti svesna da u svakom trenutku može biti prevarena“.

„Svakako moramo da drastično snizimo nivo poverenja prema EU i da počnemo da uvodimo negativnu politiku“, zaključio je Vaščikovski.

Tusk, bivši poljski premijer i dugogodišnji rival lidera vladajuće poljske Partije prava i pravde (PiS) Jaroslava Kačinskog, osvojio je i drugi mandat predsednika Evropskog saveta na prošlonedeljnom samitu EU, a Poljska je jedina glasala protiv njegovog reizbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.