Šef turske diplomatije kritikovao evropske zemlje

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu kritikovao je „strane zemlje“ zbog pokušaja da utiču na istorijski referendum o izmenama Ustava Turske.

Glasajući na biračkom mestu u provinciji Antalija, Čavušoglu je rekao da je neko „iz inostranstva“ pokušao da kaže narodu Turske šta da radi.

„Oni su zauzeli strane, ali danas odluka pripada našem narodu“, kazao je šef turske diplomatije.

On nije medjutim, naveo na koga se odnosi njegova izjava, ali tenzije izmedju Turske i pojedinih evropskih zemalja, posebno Nemačke i Holandije, su pojačane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan označio je Nemačku i Holandiju kao nacističke jer nisu omogućile turskim ministrima da prisustvuju skupovima podrške za turski referendum.

Čavušoglu je trebalo da u martu otputuje u Roterdam na miting, ali je Holandska vlada povukla dozvolu za sletanje njegovog aviona, ako je navela, zbog „rizika za javni red i bezbednost“.

Više od 55 miliona stanovnika Turske s pravom glasa izjasniće se danas na referendumu o izmeni Ustava, koja, izmedju ostalog, predvidja šira ovlašćenja predsednika država.

Referendum, koji se organizuje devet meseci posle neuspelog vojnog udara, mnogi smatraju konačnim testom Erdoganove popularnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.