U trendu

Selakovic u Indoneziji: Veliki prostor za podsticanje saradnj

DŽAKARTA – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković počeo je danas zvaničnu posetu Indoneziji sastankom sa šeficom diplomatije Retno Marsudi i tom prilikom istakao da je za Srbiju Indonezija najvažniji partner u jugoistočnoj Aziji i da je njegova poseta znak naše želje da se podstiče saradnja u svim oblastima.

Ministarka Marsudi rekla je da je Srbija važan partner Indonezije u Evropi, što je potvrđeno i danas potpisanim sporazumom o politickim konsultacijama.

„Sporazumi koje smo potpisali proteklih meseci i koje ćemo potpisati govore o želji naše dve zemlje, ne samo da imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na vezama iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, već i da smo zemlje fokusirane na budućnost naših građana i ekonomija, i u toj budućnosti Srbija i Indonezija biće prijatelji i pouzdani partneri“, rekao je Selaković novinarima posle sastanka.

Ministar je zahvalio domaćinima, ne samo na tradicionalnom gostoprimstvu, već i na podršci koju Indonezija pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti

Kada je rec o ekonomskoj saradnji, dve zemlje, prema Selakovićevim rečima imaju brojne neiskorišćene mogućnosti, a jedna od tema današnjih razgovora jeste i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda na indonežansko tržište.

Šef srpske diplomatije potvrdio je želju i spremnost Srbije da unapređuje saradnju u brojnim oblastima, kao što su poljoprivreda, kultura, obrazovanje, sport i odbrana.

Selaković je indonežansku koleginicu pozvao u zvaničnu posetu Srbiji kako bi razgovori o svestranom jačanju odnosa bili nastavljeni.

Ministarka Marsudi rekla je da su predmet današnjeg razgovora bile brojne teme od zajedničkog interesa i identifikovane su oblasti u kojima je u predstojećem periodu moguće značajno unaprediti saradnju, poput trgovine prehrambenim proizvodima.
Kako je istakla, konstatovano je i da u Srbiji postoji potreba za angažovanjem većeg broja radnika iz Indonezije, u oblastima kao što je građevina.

Indonezija, kako je dodala, ima želju da nastavi da investira u Srbiji i zajednički je ocenjeno da je potrebno podstaći veze privrednika.

Marsudi je zaključila da je jedna od tema razgovora bila i situacija u svetu, i ponovila privrženost njene zemlje mirnom rešavanju konflikta i poštovanju principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar