Senat glasa o poverenju vladi

RIM – Veoma je teško upravljati sa onima koji neprestano miniraju politički teren, rekao je italijanski premijer Dzuzepe Konte danas u senatu, gornjem domu italijaskog parlamenta, koji treba glasanjem da odluči da li će dati poverenje njegovoj vladi.

Njegov govor direktno prenose gotovo svi italijanski mediji.

Koaliciona vlada je u krizi koju je izazvala mala partija Italija Viva lidera Matea Rencija, koji je nakon ultimatuma i pretnji pre sedam dana napustio koaliciju.

Vlada premijera Koneta, koju čine stranke levog centra, juče je dobila podršku u donjem domu parlamenta.

Danas, međutim, u senatu biće teže dostići većinu koja bi omogućila nastavak rada sadašnje vlade.

Po rečima premijera Kontea, njegova vlada je u prošloj godini u uslovima pandemije kovida 19, morala da preduzima mere imajući u vidu zarazu koja se širila i koja je, po njegovim rečima, duboko potresla sve sfere društva.

„Pandemija je epohalni izazov zbog kojeg smo morali da radimo veoma oprezno i da odmeravamo svaki korak u veoma teškim uslovima. U proteklim mesecima većina koja čini vladu je pokazala sposobnost i veliku odgovornost. Naše snage moraju biti usmerene na hitne odgovore koje nameće pandemija. Međutim, u očima onih koji nas gledaju, pre svega građana, polemike i svađe izgledaju neshvatljivo i sterilno“, rekao je premijer aludirajući na opstrukciju koju je poslednjih mesec dana činila Rencijeva stranka.

U međuvremenu, itaijanska štampa, a povodom glasanja u senatu o poverenju vladi, bavi se doživotnom senatorkom Ljiljani Segre, koja je juče iz Milana doputovala u Rim da bi prisustvovala sednici.

Senatorka Segre ima 90 godina, preživela je koncentracioni logor Aušvic i uprkos savetu lekara da ne putuje, odlučila je “da je ovo moment kada treba pomoći vladi i zemlji”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.