U trendu

Senator Marfi: Za diktatore nema blanko čekova iz Amerike

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena spremna je da uskrati 130 miliona dolara vojne pomoći Egiptu zbog zabrinutosti za ljudska prava, saopštila su za Rojters tri izvora upoznata sa ovom odlukom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je u septembru da bi ova pomoć mogla biti obustavljena ako Egipat ne reši specifične uslove u vezi sa ljudskim pravima,a organizacije za ljudska prava pozvale su administraciju SAD da blokira svih 300 miliona dolara stranog vojnog finansiranja vladi koju predvodi Abdel Fatah al Sisi, navodi Rojters.

Jedan izvor je saopštio agenciji da su članovi Kongresa obavešteni o odluci administracije da se pomoć uskrati u iznosu koji predstavlja 10 odsto od 1,3 milijarde dolara koje Egipat očekuje da dobije od SAD ove godine.

Za sada nema planova da se zadrži ostatak te pomoći, rekao je taj izvor.

Američki senator Kris Marfi, demokrata i saveznik predsednika Bajdena, pozdravio je u svojoj izjavi odluku i rekao da Sisi nije ispunio „sužene i potpuno ostvarive uslove administracije vezano za ljudska prava/“

„Šaljemo važnu poruku u inostranstvo da ćemo našu posvećenost ljudskim pravima podržati akcijom i da su prošli dani kada diktatori dobijaju blanko čekove iz Amerike“, naveo je Marfi u saopštenju.

Upitan o pomoći tokom jučerašnje konferencije za novinare, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Blinken tek treba da donese takvu odluku.

„Verujemo da bi nastavak napretka kada su ljudska prava u pitanju samo ojačao naše bilateralne odnose sa Egiptom“, naglasio je Prajs.

Ova odluka dolazi nakon što je američka administracija odobrila Egiptu potencijalnu prodaju radarskih sistema protivvazdušne odbrane i aviona “C-130 Super Hercules” za ukupne vrednosti veće od 2,5 milijardi dolara.

Prajs je juče rekao da se odobrena prodaja razlikuje od davanja vojne pomoći i da će Egiptu biti omogućeno da kupi „opremu koja je za odbrambene namene“ koja će se koristiti u operacijama održavanja mira, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.