U trendu

Sentop i Dačić: Cilj ekonomska razmena dva miliona evra

ANKARA – Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić sastao se danas u Ankari sa predsednikom parlameta Turske Mustafom Sentopom koji je naglasio da je cilj Turske da sa Srbijom dostigne ekonomsku razmenu u vrednosti od dva miliona evra, ali i da saradnja parlamentaraca podigne na nivo odnosa dveju zemalja, i dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Taipa Redžepa Erdogana.

Dačić i Sentop izrazili su zadovoljstvo nivoom saradnje dveju zemalja, na svim nivoima i ocenili da broj poslanika u oba parlamenta koji su članovi grupe prijateljstva sa Turskom odnosno sa Srbijom govori o tome koliko jedini drugima značimo.

„U našem parlamentu od više od 600 narodnih poslanika 304 su članovi grupe Prijateljstva sa Srbijom, znam da ih je u Srbiji više od polovine što upravo znak koliko jedni drugima pažnje ukazujemo“, rekao je Sentop.

„Zacrtali smo sebi za cilj dve mijarde dolara i u najkraćem roku ćemo ga dostići. Takođe, rekao je Sentop i dodao da su turski biznismeni zabeležili za desetak godina rast sa jedne na deset milijardi investicija.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog nivoa bilaternalnih odnosa dveju zemalja i naglasio da bi čak mogao da kaže da su daleko najbolji u novijoj političkoj istoriji.

„Nije bilo jednostavno i bio je to dug proces, počeli smo, sećam se tako što sam kao ministar unutrašnjih poslova potpisao Sporazum o ukidanju viza, pa je usledio Srporazum o slobodnoj trgovini, i polako je počelo da se gradi poverenje između naših najviših rukovodstava“, rekao je Dačić i naglasio da je sada intezivna saradnja na svim niovoima.

Dačić je podsetio da je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušogulu bio pre 13 dana u Srbiji, da je otvoren generalnoi konzulat u Novom Pazaru, da je u Truskoj bio minisar spoljnih poslova Nikola Selaković a da se krajem nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Istanbulu sastaje sa Redžepom Taipom Erdoganom.

„Na polju ekonomije dostigli smo rekordni nivo saradnje kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, a cifra može biti veća o dve milijarde, rekao je Dačih i dodao da je sada oko 1.2 miliona evra.

„I to je rekord, a još smo bili u pandemiji“, rekao je Dačić i dodao da je Sentop u pravu kada kaže da može i više jer je u prvih šest meseci ostvareno 765 miliona evra razmene, što su, kako je naglasio sve dobri podaci.
Važno je, kako dodaje, što u Srbiji ima 400 firmi koje su registrovali Turci i što je za desetak godina 200 miliona evra neto direktnih investicija.
Dačih je naglasio i da treba tražiti dalje nove sisteme konekcija.

Sentop je rekao da mu je jako drago što su uspeli da ožive parlamentarnu saradnju koja je bila u stagnaciji zbog korone.

„Vi ste veliki državnik koji je obeležio diplomatiju Srbije i kao političar i kao ministar, i predsednik parlamenta“, rekao je Dačiću i naglasio da mu je jako drago što su odnosi dveju zmalja pod liderstvom predsednika dostigli jako visok nivo.

Dodao je da je siguran da i Dačih ima veliku ulogu u ostvarivanju tih ciljeva koji se znasivaju na dobrobiti obe strane,
„Verujem da će naši poslanici pomoći i našim narodima da se bolje razumeju i sagledaju prednosti koje nam pružaju zajedničke vrednosti“, rekao je Sentop kome, kako je naveo, koreni sa očeve strane vuku iz Đevđelije.

„Smatram da ćemo, mi kao deca sa istih prostora ove razgovore obaviti još kvalitetnije“, rekao je Sentop koji je Dačića upoznao sa članovima Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom.

Verujem da prijateljske grupe u našim parlamentima predstavljaju vezu za razvoj naših bilateralnih odonsa, rekao je on i poželeo da prijateljska gurpa u jako kratkom perodu poseti Tursku.

Podsetio da se dve zemlje pomažu i na međunarodnim platroformama poput Saveta evrope, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju …

Rekao je da lično smatra da će biti ratifikovana i tri potpisana sporazuma, a izrazio je zadovoljstvo što se razvijaju odnosi na edukativnom i kulturnom nivou, kao i zbog činjenice da pri Kulturnom centru koji je otvorilia Turska u Srbiji više od 2.500 ljudi uči turski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.