U trendu

Šerman: Ako ne zaustavimo Putina, i drugi će misliti da mogu da prođu nekažnjeno

VAŠINGTON – Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je da „ukoliko Vladimir Putin može da napadne suverenu zemlju Ukrajinu, proglasi deo njene teritorije svojom, odluči kako narod treba da živi, kidnapuje decu, pošalje ih u logore i prevaspitava, onda bi i drugi mogli da urade isto i prođu nekažnjeno“.

Ona je u intervjuu za francuski Mond rekla i da otuda tolika odlučnost SAD i posvećenost saveznika da se pomogne Ukrajini.

„Na samom početku invazije mislilo se da će Putin zauzeti Kijev za jedan dan. To se ne dešava. Evo nas godinu dana kasnije, a on zapravo nije ništa uzeo. Narod Ukrajine pokazuje izuzetnu volju, posvećenost i hrabrost, kao i ostatak sveta“, rekla je Šerman.

Od početka rata, Bajdenova administracija se držala nekoliko crvenih linija: nema isporuka borbenih aviona, nema udara po Rusiji, a na pitanje – da li će ove crvene linije pomeriti, Šerman je rekla da ih ne bi tako nazvala.

„Predsednik Bajden veoma pažljivo sluša zahteve predsednika Zelenskog i radi na ispunjavanju njegovih potreba na bojnom polju. Kako se ova užasna invazija odugovlači, potrebe Ukrajine su evoluirale. Sjedinjene Američke Države i 50 drugih zemalja su naporno radile da ispune ukrajinske potrebe na svaki način, bilo ekonomski, energetski, humanitarno podrške, vojno. Ovo je situacija koja se razvija, na koju svet pokušava da odgovori“, napomenula je Šerman.

Ona je ocenila da „ono što je uradio Putin nije samo strašno za ukrajinski narod i bezbednost Evrope, već je užasno i za energetsku, prehrambenu i ekonomsku bezbednost širom planete“.

„Ceo sve želi da se ovo zaustavi, stoga, moramo svi zajedno da ulažemo napor da se to okonča“, istakla je ona.

Upitana da prokomentariše izjave Kijeva da je „de fakto članica NATO“, Šerman kaže da Vašington veruje u politiku otvorenih vrata u Alijansi, ali da je odluka o prijemu na državama članicama.

Ona se, potom, osvrnula i na Kinu.

„Nema sumnje da je Kina sve veći izazov, s obzirom na sposobnost te zemlje da ospori međunarodni poredak zasnovan na pravilima čiji je razvoj pomogla. Ali Kina sada želi da se otarasi poretka, želi da kroz prozor izbaci Povelju UN i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i uspostavi sopstvena pravila, koja će služiti samo njoj. Stoga ćemo produbiti naše razgovore sa Kinom, jer je naša i njihova odgovornost da pronađemo miran put za fer konkurenciju, u okviru međunarodnog poretka zasnovanog na pravu“, poručila je Šerman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.