U trendu

Server: Non pejper više nudi Beogradu nego Prištini

VAŠINGTON – Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server tvrdi da „non pajeper“ koji je nedavno objavila prištinska Koha, više u interesu Beograda nego Prištine i primetio da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da on nudi „više od Ahtisarijevog plana“.

Server, poznat po stavovima suprotinim interesima Srba i Srbije objavi je na svom blogu „peacefare.net“, da bi ovaj predlog ostavio „kosovsku državu“ znatno manje suverenu nego što je danas, dok bi se od Beograda tražilo da učini malo više od toga da ima predstavnika u Prištini.

On smatra da ovim non pejperom Priština ne bi dobila praktično nista, kako kaže, ni bilateralno priznanje od Srbije ni članstvo u UN, već samo „nejasna obećanja o postupanju sa suverenom državom“.

Tvrdi i da je „non pejper“ duboko nepraveda jer ne nudi uzajamnost koju vidi u recipročnim pristupu Beograda zajednicama sa većinskom albanskom manjinom na jugu centralne Srbije kao što bi ga imale opštine na severu KiM.

Server je najavio da će za nekoliko dana na svom blogu objaviti sopstveni „non pejper“ za Zapadni Balkan, koji će, kako je naveo, biti u skladu sa zvanicnom americkom politikom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država Balkana, ali će sadržati sredstva za postizanje njihovog članstva država u Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.