U trendu

ล est Palestinaca ubijeno tokom izraelske vojne racije na Zapadnoj obali

ย ล est Palestinaca je danas ubijeno a deset je ranjeno u oruลพanom sukobu tokom izraelske vojne racije u gradu Dลพeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je agencija AP, pozivajuฤ‡i se na palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelski vojni zvaniฤnici su rekli da je vojska uลกla u izbegliฤki logor Dลพenin da uhapsi osumnjiฤene za ubistvo dva brata Izraelca proลกle nedelje u palestinskom naselju Huvari.

Oruลพana grupa „Brigada Dลพenin“ je navela da su njeni pripadnici danas pucali i bacali eksplozivne naprave na izraelske vojnike koji su opkolili jednu kuฤ‡u u izbegliฤkom logoru.

Danaลกnji sukob je izbio u vreme proslave jevrejskog praznika Purima.

Jevrejskim naseljenicima se na proslavi u podeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali uz teลกko obezbeฤ‘enje igrajuฤ‡i i pevajuฤ‡i pridruลพio izraelski ministar nacionalne bezbednosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, koji takoฤ‘e ลพivi u jevrejskom naselju.

Bila je to najnovija demonstracija sile ultranacionalistiฤkih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, koje podrลพavaju Ben-Gvir i drugi u novoj izraelskoj vladi. Doseljenici su tokom nocฬi ranili jednog Palestinca u tom palestinskom gradu u kojem je gomila doseljenika palila automobile i kucฬe proลกle nedelje.

Hebron je sporan grad i smatra se svetim i za muslimane, i za hriลกcฬane i za Jevreje. Stotine tvrdokornih doseljenika ลพive u utvrฤ‘enim enklavama pod vojnom zaลกtitom u srcu grada sa viลกe od 200.000 Palestinaca.

Danaลกnja racija je najnovija u nizu operacija hapลกenja izraelske vojske na severu Zapadne obale, navodi AP. U februaru je tokom racije u Starom gradu Nablusa, ฤija je meta bila nedavno obrazovana ekstremistiฤka grupa „Lavlja jazbina“, ubijeno deset Palestinaca.

Po podacima AP-a, viลกe od 60 Palestinaca je ubijeno izraelskom vatrom ove godine, od kojih su polovina ekstermisti. U palestinskim napadima na Izraelce ubijeno je 14 Izraelaca koji su svi osim jednog bili civili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.