U trendu

Sestra Kim Džong Una nije na novoj listi Politbiroa partije

SEUL – Ime sestre severnokorejskog lidera Kim Džong Una ne nalazi se na novoj listi članova Politbiroa vladajuće Radničke partije, preneli su danas državni mediji i pokrenuli pitanja o njenom trenutnom statusu nakon višegodišnjeg snažnog političkog uticaja.

Na jučerašnjim izborima za članove Centralnog komiteta, na kojima su trasirani petogodišnji diplomatski, vojni i ekonomski ciljevi Severne Koreje, Kim Jo Džong se pojavljuje kao članica Centralnog komiteta, ali ne i kao članica Politbiroa, stoji u izveštaju državne agencije Severne Koreje, prenosi Rojters.

Sestra severnokorejskog lidera je 2017. godine postala tek druga žena koja je u patrijarhalnoj Severnoj Koreji ušla u eksluzivni Politibiro, nakon svoje tetke Kim Kjong Hui, a do skoro je bila druga u komandnom lancu, odmah iza svoga brata.

„Prerano je za zaključke o njenom statusu s obzirom da je Kim Jo Džong i dalje članica Centralknog komiteta. Postoji mogućnost i da je ona preuzela druge važne državne funkcije“, izjavio je Lim Eul-čul, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu u Seulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.