U trendu

Severna Koreja: Pelosi narušava medjunarodni mir i stabilnost

Severna Koreja optužila je predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da narušava međunarodni mir i stabilnost, optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i izazvala bes Kine tokom azijske turneje.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon posete Tajvanu ranije ove nedelje, zbog koje je kineska vojska započela vojne vežbe.

Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije, a posete stranih zvaničnika ostrvu ocenjuje kao provokaciju.

Dok je bila u Južnoj Koreji, Pelosi je posetila pogranično područje sa Severnom Korejom i razgovarala o nuklearnom programu Severne Koreje sa predsednikom južnokorejske Skupštine Kim Jin Pjoom.

„Pelosi, koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog narušavanja regionalnog mira i stabilnosti posetom Tajvanu, uzburkala je atmosferu i sa Severnom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji“, navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Pelosi je okarakterisana kao „najgori rušitelje međunarodnog mira i stabilnosti“ i dodaje da njeno ponašanje jasno pokazuje neprijateljsku politiku SAD prema Severnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar