U trendu

Zašto se Severna Koreja protivi obdukciji tela Kimovog polubrata?

Severnokorejski zvaničnici u Maleziji prigovaraju protiv izvođenja autopsije nad telom polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je preminuo u Kuala Lumpuru, saopštili su danas malezijski zvaničnici, prenosi Rojters.

Severnokorejci su zahtevali da im se telo momentalno preda, ali nekoliko izvora navodi da je Malezija to odbila.

Još nije doneta konačna odluka o tome da li će telo polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Nama na kraju biti predato vlastima Severne Koreje.

Ranije danas, žena sa vijetnamskim putnim ispravama zadržana je na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru nakon što je identifikovana sa snimka sigurnosne kamere na dan ubistva vođinog polubrata.

Sumnja se da je izvršen atentat u režiji severnokorejske obaveštajne službe.

Navodi za sada nagoveštavaju da su dva ženska agenta Severne Koreje ubodom otrovnim iglama ubila Džong-Nama i potom pobegla.

Malezijska policija saopštila je da, pored osumnjičene koja je trenutno u pritvoru, istražuje još „nekoliko“ sumnjivih lica.

Malezijska policija potvrdila je ranije danas da je u Kuala Lumpuru preminuo Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, a južnokorejska televizija „Čosun“ javila je da su Kim Džon Nama „otrovnim iglama“ ubila dve severnokorejske špijunke koje su u bekstvu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da i malezijska policija sumnja da Severna Koreja stoji iza ovog ubistva, kao i da je izvor iz vlade Malezije naveo da policija vrši istragu kako bi „pronašla počinioce“.

Navodi se da je Kim Džong Nam, stariji polubrat severnokorejskog vođe, bio poznat po tome što je značajan deo života proveo van zemlje i javno govorio protiv dinastičke kontrole nad Severnom Korejom koju sprovodi njegova porodica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.