U trendu

Severu CG preti da postane pusta regija

PODGORICA – Prema najnovijim podacima Uprave za statistiku, sever Crne Gore je u prvih 10 meseci ove godine ostao bez 1.200 stanovnika, dok broj stanovnika u istom periodu rastao u opštinama Petnjica i Gusinje.

Pozitivne trendove u doseljavanju ima Podgorica gde je po tom osnovu broj stanovnika za prvih 10 meseci ove godine povećan za 678 stanovnika.

Negativni trendovi iseljavanja sa severa Crne Gore nastavili su se i u 2021. i to je na nivou godišnjeg proseka i ranijih godina.

Sagovornici podgoričkog portala Dan ocenjuju da besperktivnost tera građane sa rodnih ognjišta u druge krajeve Crne Gore ili sve češće u inostranstvo i upozoravaju da uz negativan prirodni priraštaj severu preti da postane pusta regija.

Dva grada koji imaju pozitivan trend u doseljavanju su Petnjica gde je razlika između broja doseljenih i odseljenih 39, u korist onih koji su došli, kao i Gusinje gde je taj broj 24.

Pozitivne trendove u doseljavanju imaju Podgorica gde je po tom osnovu broj stanovnika za prvih 10 meseci 2021. povećan za 678, a pozitivan priliv je i u Baru 158, Budvi 178, Tivtu 45, Ulcinju i Danilovgradu 42, Herceg Novom 44 i Kotoru 29.

U centralnoj regiji takođe su negativni migracioni trendovi u tri grada i to Tuzima – 53, Cetinju – 27 i Nikšiću – 34.

Prema oceni Zarije Pavićevića iz Alternative, jedan od osnovih razloga iseljavanja ljudi sa severa i okolnih gradova Podgorice jeste visoka stopa nezaposlenosti, manjak sadržaja za život, nedostatak perspektive za mlađe naraštaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar