U trendu

Si Đinping: Kina će uvek biti dobar prijatelj i partner pacifičkih ostrvskih zemalja

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da će Kina uvek biti dobar prijatelj i partner pacifičkih ostrvskih zemalja, naglasivši da je očuvanje mira i stabilnosti i promovisanje razvoja i prosperiteta u regionu zajednička želja i zajednička odgovornost.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to naveo u pisanom saopštenju koje je danas dostavio drugom sastanku ministara spoljnih poslova Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja na Fidžiju.

Si je naglasio dugogodišnje prijateljstvo Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja i pozdravio plodanosan razvoj njihovog sveobuhvatnog strateškog partnerstva koje obuhvata međusobno poštovanje i zajednički razvoj poslednjih godina, nazivajući ga odličnim primerom saradnje Jug-Jug (tehnička saradnja između zemalja u razvoju na južnoj hemisferi).

Kina i osam zemalja pacifičkih ostrva podigle su svoje odnose na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva koje karakteriše uzajamno poštovanje i zajednički razvoj tokom Sijeve posete Papui Novoj Gvineji u novembru 2018. godine.

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji trenutno boravi na Fidžiju gde učestvuje na drugom sastanku ministara spoljnih poslova Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja.

Kina se oduvek pridržavala principa da su sve zemlje jednake bez obzira na njihovu veličinu, naveo je Si u pisanoj izjavi.

Kina će bez obzira na to kako se međunarodna situacija bude menjala uvek biti dobar prijatelj, brat i partner zemalja pacifičkih ostrva, dodao je kineski predsednik.

Uspostavljanje mehanizma za sastanke ministara spoljnih poslova Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja prošlog oktobra stvorilo je novu platformu za ove zemlje da unaprede dijalog, međusobno poverenje i saradnju, rekao je on.

Očuvanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i promovisanje razvoja i prosperiteta u zemljama širom regiona je zajednička želja ljudi u regionu, rekao je Si i dodao da je to i zajednička odgovornost zemalja u regionu.

Kina je spremna da radi sa zemljama pacifičkih ostrva na rešavanju izazova, traženju zajedničkog razvoja, kao i na zajedničkoj izgradnji bliže zajednice sa zajedničkom budućnošću, istakao je Si Đinping.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.