U trendu

Si Djinping: Kina nudi saradnju za suočavanje s globalnim izazovima

Dok u nekim delovima sveta traju ratovi i sukobi, dok prevladavaju glad i bolesti, a nerazumevanje i protivljenje se produbljuju, Kina je kao odgovor za rešavanje globalnih izazova ponudila – saradnju, ocenila je danas Kineska medijska grupa (CMG) povodom onlajn samita Komunističke partije (KP) Kine i svetskih političkih partija.

„Nijedna zemlja ne može da stoji po strani pred globalnim izazovima, a saradnja je jedini izbor“, rekao je  Si Djinping, generalni sekretar Centralnog komiteta KP Kine  kineski predsednik, u glavnom govoru na samitu održanom u utorak povodom jubileja 100 godina KP Kine.

Tema samita, čiji je Kina inicijator, bila je „Za dobrobit naroda: odgovornost političkih partija“. Samitu je prisustvovalo više od 500 lidera političkih partija i političkih organizacija iz više od 160 zemalja i preko 10.000 predstavnika stranaka.

Kako prenosi CMG, Si je u obraćanju pozvao političke stranke da prihvate ideju globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću, kao i da se suoče sa problemom razvojnog jaza i posvete više pažnje manje razvijenim zemljama i regionima.

„Trebalo bi e suprotstaviti praksi unilateralizma, koja je maskirana u multilateralizam i reći ne hegemoniji i politici moći“, rekao je Si.

„Kina nikada neće tražiti hegemoniju, širenje ili sferu uticaja. KP Kine je voljna da preuzme više odgovornosti, uvek će biti deo sveta u razvoju“, dodao je.

Si je podsetio na kineski uspeh u ublažavanju siromaštva i rekao da je Kina spremna da podeli „kineska rešenja“ za smanjenje siromaštva širom sveta.

Si je rekao i da „Kina neće štedeti napore da podrži medjunarodnu saradnju protiv kovida 19“ i da će raditi na ispunjavanju svojih obećanja o emisiji ugljenika, prenela je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.