U trendu

Si Đinping: Kina širom otvara vrata prema svetu

Kineski predsednik Si Đinping ponovio je da odlučnost otvaranja po visokom standardu neće promeniti i istakao da će se vrata Kine otvoriti još šire prema svetu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je to rekao u sredu na konferenciji povodom 70. godišnjice Kineskog saveta za Unapređenje međunarodne trgovine (CCPIT) i Globalnom samitu za promociju trgovine i investicija, održanim putem video-linka.

Od osnivanja 1952. godine, CCPIT je igrao važnu ulogu u pojačanju interesnih odnosa između kineskih i stranih preduzeća, promovisanju međunarodne ekonomske i trgovinske razmene, kao i unapređenju razvoja odnosa, rekao je Si.

CCPIT je oličenje kineskih napora u otvaranju i važan svedok o tome kako preduzeća iz različitih zemalja mogu da učestvuju u razvojnim prilikama i saradnji, dodao je Si.

Povodom pada globalne ekonomije, ceo svet ulazi u novi period nestabilnosti i transformacije, a Si je izneo nekoliko predloga.

“Neophodni su zajednički napori u borbi protiv pandemije kovida-19“, rekao je Si.

„Važno je staviti ljude i njihove živote na prvo mesto, aktivno učestvovati u međunarodnoj saradnji na istraživanju i razvoju vakcina, proizvodnji i distribuciji, i pojačati globalno upravljanje javnim zdravljem“, dodao je.

Povodom ponovnog osnaživanja trgovine i investicija, on je naglasio podršku multilateralnom trgovinskom režimu na osnovu STO, kako bi se obezbedila sigurnost i stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

Si je takođe istakao napore na inovaciji u pokretanju razvoja, pozivajući na otvoreno, pravično i nediskriminatorsko okruženje za naučni i tehnološki razvoj.

Što se tiče poboljšanja globalnog upravljanja, on je rekao da se istinski multilateralizam mora podržati, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar