U trendu

Si Djinping: Kina treba da se okrene naprednim tehnologijama i da podstiče inovacije

Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas u Pekingu da bi Kina trebalo da se okrene naprednim tehnologijama u svetu i da produbi strategije o preporodu države kroz nauku i obrazovanje i o razvoju zemlje zasnovanom na inovacijama.

„Zemlja bi trebalo da usavršava svoj inovativni sistem, da ubrza izgradnju i da postane velika sila u oblasti nauke i tehnologije, kao i da dostigne visok nivo samostalnosti i samostalnog napretka na naučnom i tehnološkom polju, rekao je Si na otvaranju tri skupa.

Otvarajući 20. Konferenciju članova Kineske akademije nauka, 15. Kinesku akademiju inženjerstva i deseto Nacionalno zasedanje delegata kineske Asocijacije za nauku i tehnologiju, Si je kazao da se ti skupovi održavaju u vreme početka „novog marša Kine ka izgradnji modernizovane socijalističke države“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Si, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK) i predsednik Centralne vojne komisije, dodao je da će na skupovima biti organizovane konsultacije o planovima naučno-tehnološkog razvoja zemlje.

„Poslednjih godina, pod snažnim vodjstvom CK KPK i uz zajedničke napore naučnih i tehnoloških krugova, ali i svih društvenih krugova u zemlji, Kina je u naučnom i tehnološkom razvoju, ostvarila prelaz iz kvantitativnog razvoja u kvalitativni skok, kao i prelaz iz postizanja prodora u pojedinim sferama u sveobuhvatno povećanje sistematske sposobnosti, postigavši istorijski uspeh u naučnim i tehnološkim inovacijama“, naveo je Si.

Na današnja tri skupa učestvuje oko 3.000 ljudi, uključujući zvaničnike partijskih, vojnih i političkih organa, članove Kineske akademije nauka i Kineske akademije inženjerstva, te predstavnike stranih članova dve pomenute akademije i kineske Asocijacije za nauku i tehnologiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.