U trendu

Si Djinping povodom 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu pozvao na očuvanje svetskog mira

Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas povodom 70 godina od ulaska Kine u Korejski rat da će „velika pobeda u ratu protiv američke agresije i pomoć Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (Severnoj Koreji) zauvek biti urezani u istoriju kineske nacije i istoriju mira, razvoja i napretka čovečanstva“.

Kako je prenela Kineska globalna TV mreža (CGTNC), Si je pozdravio „istorijski značaj rata u borbi protiv američke agresije i pomoći Severnoj Koreji“, napominjući da je „‘veliki rat’ prkosio invaziji i širenju imperijalizma i čuvao bezbednost Nove Kine“.

Rat je takodje zaštitio miran život kineskog naroda, stabilizovao situaciju na Korejskom poluostrvu i podržao mir u Aziji i svetu, rekao je Si.

On je naveo i da je pobeda dokaz da su Kinezi čvrsto čuvali Istok, dodajući da je pobeda postavila temelje za status Nove Kine u azijskim i medjunarodnim poslovima.

Si je pohvalio patriotizam kineskih dobrovoljaca koji su pomogli Severnoj Koreji „u borbi protiv američkog agresora i moćnog neprijatelja“. On je apelovao na kineski narod da prenese taj duh u novu eru i da teži postizanju nacionalnog podmladjivanja.

Kineski predsednik je istakao da je vojska kineskih dobrovoljaca pokazala svoj patriotizam, junaštvo, optimizam i predanost svojoj misiji, a takodje i duh koji teži ka svetskom miru i pravdi u ratu. Sve to treba prenositi sa generacije na generaciju, naglasio je on.

Predsednik Kine naveo je i da obeležavanjem ove godišnjice „Kina ne namerava da nastavi sa bilo kakvom mržnjom“. „Umesto toga, vreme je da se iz istorije izvuče hrabrost kako bi se hrabro nosili sa novim izazovima današnjice i kako bi još odlučnije radili na promovisanju mira i razvoja u svetu“, dodao je.

Si je takodje rekao da kineski narod neguje mir, ali da nikada neće napraviti kompromis kada je suočen sa pretnjama.

„Kina nikada nije težila hegemoniji ili ekspanziji i čvrsto se protivi hegemonizmu i politici moći“, istakao je on i dodao da Kina nikada neće dozvoliti da joj se podrivaju nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojni interesi.

Iako su primirjem okončani sukobi u Korejskom ratu (1950-1953), nije potpisan mirovni sporazum pa je na Korejskom poluostrvu tehnički i dalje ratno stanje.

Dok Severnokorejci godišnjicu primirja obeležavaju kao pobedu u ratu za oslobodjenje otadžbine, Južna Koreja i snage UN koje su pod vodjstvom SAD učestovale u Korejskom ratu, taj dan obeležavaju kao primirje kojim je okončan trogodišnji rat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.