U trendu

Si Đinping razgovarao sa predsednikom Ukrajine

Kineski predsednik Si Đinping i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razmenili su danas popodne u telefonskom razgovoru mišljenja o kinesko-ukrajinskim odnosima i ukrajinskoj krizi.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je ukazao da se kinesko-ukrajinski odnosi nalaze na nivou strateških odnosa partnerstva.

Međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je politički osnov bilateralnih odnosa. Dve strane treba da nastave tradiciju međusobnog poštovanja. Kina želi da jača saradnju sa Ukrajinom.

„Ukrajinska kriza se kompleksno menja i ima važan uticaj na međunarodnu situaciju. Kina dosledno insistira na stavu mirnih pregovora“, rekao je Si.

On je dodao da je izneo nekoliko predloga za rešavanje ukrajinske krize.

„Kina je objavila dokument pod nazivom Kineski stav o političkom rešavanju ukrajinske krize. Ukrajinsku krizu nije uzrokovala Kina. Kina nije ni povezana strana ukrajinske krize. Kao zemlja stalna članica SB UN i odgovorna zemlja, Kina neće dolivati ulje na vatru, a neće ni iskoristiti priliku za profit“, dodao je.

Dijalog i pregovori su jedini način, ukazao je dalje predsednik Kine i dodao da u nuklearnom ratu nema pobednika.

„Sve strane treba da održavaju suzdržanost i da zajedno kontrolišu krizu, uzimajući u obzir budućnost čovečanstva. Trenutno se racionalna ideja povećava. Nadam se da će sve strane zajedno tražiti dugoročnu bezbednost Evrope kroz dijalog. Kina će uložiti napore u prekid vatre i oporavak mira. Kina će poslati specijalnog predstavnika da poseti Ukrajinu. Kina je Ukrajini pružila humanitarnu pomoć i pružaće je i dalje“, rekao je Si.

Zelenski je tom prilikom visoko ocenio izvanredna dostignuća Kine. On je izrazio uverenje da će Kina, pod rukovodstvom predsednika Sija, uspešno rešavati sve izazove i neprekidno napredovati.

„Kina u međunarodnim pitanjima insistira na principima Povelje UN i igra ogromnu ulogu. Ukrajinska strana insistira na politici jedne Kine. Ukrajina želi da pokrene sveobuhvatnu saradnju sa Kinom i da zajedno zaštite svetski mir i stabilnost“, rekao je Zelenski.

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost Kini na pružanju humanitarne pomoći i pozdravio važnu ulogu koju Kina ima u rešavanju krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.