Si Điping obećao ponovno ujedinjenje sa Tajvanom

PEKING – Nakon sedam dana napetosti sa Tajvanom, kineski predsednik Si Đinping obećao je danas da će se ostvariti „ponovno ujedinjenje“ sa tim ostrvom koje Peking smatra otcepljenim delom Kine, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

Tajvan je izložen sve većem vojnom i političkom pritisku Pekinga da prihvati suverenitet Kine, ali se Tajpej obavezao da će braniti svoju slobodu i da samo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Govoreći u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Si je rekao da kineski narod ima „slavnu tradiciju“ u suprotstavljanju separatizmu.

„Separatička nezavisnost Tajvana najveća je prepreka za ponovno ujedinjenje sa maticom. Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja (Tajvana) sa maticom mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen“, izjavio je kineski predsednik na godišnjicu revolucije kojom je 1911. godine srušena poslednja kineska carska dinastija.

Vazduhoplovne snage kineske armije su od 1. oktobra vršile upade u zonu dejstva tajvanske PVO sa oko 150 aviona tokom četiri uzastopna dana, ali od tada više nije bilo sličnih aktivnosti kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Iz Tajpeja poručuju da su nezavisna država koja se zove Republika Kina, što je zvanično ime Tajvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.