U trendu

Si i Bajden razgovarli telefonom

Razgovor predsednika Kine Si Đinpinga i američkog predsednika Džozefa Bajdena bio je „iskrena komunikacija i razmena o kinesko-američkim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa“, ocenila je Kineska medijska grupa (CMG).

Si i Bajden sinoć su razgovarali telefonom.

Si je istakao da se u današnjem svetu trendovi turbulencije i transformacije razvijaju, a da su deficiti u razvoju i bezbednosti veliki.

Suočeni sa svetom promena i nereda, međunarodna zajednica i ljudi širom sveta očekuju da Kina i SAD preuzmu vođstvo u održavanju svetskog mira i bezbednosti i u promovisanju globalnog razvoja i prosperiteta. Ovo je odgovornost Kine i SAD kao dve velike zemlje, dodao je Si.

Predsednik Kine je podvukao da treba pristupiti i definisati kinesko-američke odnose u smislu strateške konkurencije.

Posmatranje Kine kao primarnog rivala i najozbiljnijeg dugoročnog izazova bi bilo pogrešno shvatanje kinesko-američkih odnosa i pogrešno tumačenje razvoja Kine, što bi dovelo u zabludu ljude dve zemlje i međunarodnu zajednicu.

Dve zemlje treba da održavaju komunikaciju na svim nivoima i dobro iskoriste postojeće kanale za unapređenje bilateralne saradnje. Prepoznavši mnoge izazove sa kojima se suočava globalna ekonomija, predsednik Si je naglasio potrebu da Kina i SAD održavaju komunikaciju o važnim pitanjima kao što su koordinacija makroekonomske politike, održavanje stabilnih globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja i zaštita globalne energetske i prehrambene bezbednosti.

Si je obrazložio principijelni stav Kine po pitanju Tajvana. On je istakao da su istorijski detalji tajvanskog pitanja kristalno jasni, kao i činjenica i status kvo da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj i istoj Kini. Tri zajednička kinesko-američka saopštenja predstavljaju političke obaveze obeju strana, a princip jedne Kine je politička osnova za vezu između Kine i SAD.

Bajden je rekao da je svet u kritičnom trenutku. Saradnja SADi Kine koristi ne samo njihovim  narodima, već i narodima svih zemalja. SAD se nadaju da će zadržati otvorenu liniju komunikacije sa Kinom kako bi poboljšale međusobno razumevanje i izbegle pogrešnu percepciju i procene, i radiće sa Kinom tamo gde su interesi dve zemlje usklađeni i istovremeno pravilno upravljati razlikama.

On je ponovio da se politika SAD jedne Kine nije promenila i da se neće promeniti, kao i da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar