U trendu

Si: Kina i Nemačka treba da istraže nove oblike saradnje

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas novom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da bi dve zemlje trebalo aktivno da istražuju nove oblasti saradnje, kao što su novi energetski resursi, zelena i digitalna ekonomija, javila je kineska državna televizija ČTV.

Tokom telefonskog razgovora dvojice lidera, Si je ukazao da bi druga i četvrta svetska ekonomija trebalo da shvate i iskoriste potencijal rasta uslužnog sektora, prenosi Rojters.

Kina je najveći trgovinski partner Nemačke i pojedinačno najvažnije tržište za nemačku automobilsku industriju.

Kineski predsednik je rekao da su nemačke kompanije dobrodošle da iskoriste mogućnosti koje donosi otvaranje Kine izrazivši nadu da će Nemačka zauzvrat obezbediti pošteno i fer poslovno okruženje i za kineske investitore.

Šolc, koji je 8. decembra nasledio Angelu Merkel na položaju kancelara, rekao je da je Nemačka voljna da ojača praktičnu saradnju sa Kinom u domenu čiste energije, digitalne ekonomije i usluga i dodao da se takođe nada da će sporazum o investicijama između EU i Kine stupiti na snagu u što kraćem roku.

Evropski parlament je u maju zaustavio ratifikaciju ovog sporazuma koji je nakon sedam godina pregovora postignut u decembru 2020. godine sve dok Peking ne ukine sankcije uvedene političarima iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar