U trendu

Si razgovarao sa Kišidom o Tajvanu

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping poručio je novom japanskom premijeru Fumiju Kišidi da dve nacije treba da rade razumno na osetljivim pitanjima kao što je Tajvan, izjavio je zvaničnik kineske Komunističke partije, prenosi list „Pipls dejli“.

Si je tokom telefonskog razgovora dodao da Kina i Japan treba da rade aktivno na jačanju međusobnog dijaloga i ekonomskoj saradnji, kao i da promovišu regionalnu kooperaciju, prenosi Rojters.

„U ovom trenutku kinesko-japanski odnosi imaju šansu za razne mogućnosti, ali i izazove“, rekao je Si Kišidi.

Nova japanska vlada je u utorak poslala signal da će imati uporniji stav ka kineskom odnosu prema Tajvanu, nagoveštavajući da je Tokio spreman za „razne scenarije“, uz ponavljanje da ima bliske bezbednosne odnose sa SAD.

Kašida se složio sa Sijem da dve zemlje treba da rade zajedno na pitanjima u kojima imaju zajedničke interese, dodaje Rojters.

„Iskreno, rekao sam koje su zabrinutosti između dve zemlje gledano iz našeg ugla i predložio sam da nastavimo dijalog“, kazao je Kašida za javni servis NHK.

Premijer Japana je dodao da je tokom razgovora uključio i pitanja „spornih ostrva između dve zemlje koja se u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Dijaoju, kao i pitanja Hongkonga i tretmana Pekinga prema Ujgurima u Šijanđijangu“, dodaje britanska novinska agencija.

Rojters navodi da on nije dao više detalja o tome šta je rekao.

„Si i ja smo se dogovorili da radimo po brojnim pitanjima, uključujući i Severnu Koreju“, kazao je bivši ministar spoljnih poslova Japana tokom tridesetominutnog razgovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.