U trendu

Sijarto: EU da shvati da bez ZBalkana nece biti bezbednosti

BUDIMPEŠTA – Brisel i svaki glavni grad u zapadnoj Evropi trebalo bi da shvate da će uskoro biti teško govoriti o bezbednosti u Evropi bez integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, objavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto povodom samita EU-Zapadni Balkan.

Sijarto je na svom Fejsbuk profilu naveo da su odluke Evropskog saveta koje su juče donete izazvale razočaranje u nekoliko zemalja koje teže da se pridruže EU, preneo je MTI.
On je dodao da je Mađarska, kao sused zemalja Zapadnog Balkana, „potpuno svesna važnosti stabilnosti tog regiona“ i da bi bilo „dobro da se to razume i u zapadnoj Evropi“, navodi mađarska agencija.

Sijarto je naveo da je imao telefonske razgovore sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, kao i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je, po Sijartovim rečima, osvrćući se na političke podele u BiH, ocenio da „postoji jedno pitanje oko kojeg su svi došli do konsenzusa, a to je važnost evropskih integracija“, prenosi MTI.

„Bilo bi dobro kada bi EU pomogla“ onima u Bosni i Hercegovini da „učvrste taj konsenzus“, naveo je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine.

On je takođe, izrazio žaljenje što Gruziji nije dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

„Mislimo da je ta zemlja sprovela sve mere potrebne za kandidaturu. Gruzija i njeni lideri su posvećeni pridruživanju i ne možemo da razumemo zašto je doneta tako obeshrabrujuća odluka“, napisao je Sijarto na Fejsbuku i dodao da će otići u Gruziju da „potvrdi podršku integraciji gruzijskih prijatelja u EU“, navodi MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar