U trendu

Sijarto: Mađarska i Srbija nastavljaju saradnju

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je prilikom nedavne posete Subotici najavio dalju saradnju sa Vladom Srbije u ključnim projektima i nastavak podrške preduzetnicima Vojvodine.

„Ponosni smo na to što je u Srbiji pobedio predsednik koga su i Mađari podržali, čak su ga i kandidovali“, rekao je Sijarto gostujući u emisiji Subjektiv na TV Panon.

Govoreći o izborima u Srbiji i Mađarskoj, održanim 3. aprila, Sijarto je rekao da je u obe zemlje vlaldajuća politička opcija osvojila rekordnu podršku što omogućava da se nastavi saradnja između dve države započeta u prethodnoj deceniji.

„To što je Aleksandar Vučić pobedio za nas je dobra vest. Smatram da je sada najvažnije da završimo započeta ulaganja“, rekao je Sijarto i precizirao da to znači da do 2025. godine treba da se završi modernizacija pruge Beograd-Budimpešta koja će u skorijoj budoćnosti biti sve značajnija.

Mađarski ministar spoljnih poslova osvrnuo se i na moguću krizu u snabdevanju energentima i uvođenju sankcija Rusiji istakavši da je Mađarska u pogledu snabdevanja naftom i zemnim gasnom upućena na Rusiju.

„To nije ni političko, ni filozofsko, ni komunikacijsko pitanje, već jednostavna, fizička datost. I Srbija je u toj situaciji. Od evropskih partnera smo tražili razumevanje za to“, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar