U trendu

Sijarto pozvao međunarodnu zajednicu na diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini

NJUJORK – Oni koji kritikuju pro-mirovni pristup Mađarske u vezi sa ratom u Ukrajini još nisu izgubili živote u sukobu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, pozivajući međunarodnu zajednicu da promoviše diplomatsko rešenje, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

Mađarska je kao susedna zemlja svakodnevno direktno suočena sa posledicama rata, rekao je juče Sijarto na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Mađarska je pokrenula najveći program humanitarne pomoći u svojoj istoriji, rekao je ministar, dodajući da će zemlja nastaviti da pomaže koliko god bude potrebno.

Prema njegovim rečima, do sada je više od milion izbeglica stiglo iz Ukrajine preko Mađarske, a onima koji nameravaju da ostanu u Mađarskoj omogućen je jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju.

Takođe, dodao je, podršku su dobile i kompanije koje angažuju izbeglice.

„Strašno je videti majke kako stižu sa decom, ponekad sa bakom i dekom, uglavnom sa jednim rancem u Mađarsku. Treći svetski rat bio bi prava tragedija“, rekao je Sijarto i dodao da se nada da će obe strane poštovati odluku NATO da ne bude strana u sukobu.

Rat nema pobednike, samo gubitnike, rekao je Sijarto i pozvao međunarodnu zajednicu da se fokusira na okončanje rata što je brže moguće, naglašavajući važnost sprečavanja eskalacije oružanog sukoba.

Sijarto je rekao da predstavlja naciju koja je izgubila živote u ratu, napominjući da su mnogi etnički Mađari iz regiona Zakarpatja u zapadnoj Ukrajini regrutovani u vojsku i da su mnogi od njih poginuli.

Dužnost broj jedan međunarodne zajednice je da spasava živote, a to je moguće samo uz mir, rekao je ministar.

Isporuka oružja i dalji paketi sankcija ne mogu spasiti živote, rekao je on, ističući da je mađarska vlada pozvala na hitan prekid vatre i mirovne pregovore, prenosi MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar