U trendu

Sijarto: U EU i dalje glasovi protiv proširenja na Z. Balkan

BUDIMPEŠTA – Zemlje na zapadu i severu Evropske unije nastavljaju da se protive proširenju Unije na Zapadni Balkan, izjavio je danas ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, nazvavši nedavne razgovore u Evropskom savetu „otrežnjujućim”, prenosi MTI.

EU ponovo nije uspela da obezbedi datume za pristupanje kandidatima sa Zapadnog Balkana, a pregovori o pridruživanju tek treba da počnu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poručio je Sijarto u objavi na Fejsbuku.

Šef mađarske diplomatihe je napomenuo da je Srbija otvorila četiri nova poglavlja u postupku integracije, čime je broj otvorenih poglavlja porastao na 22, od ukupno 35.

„Brisel ponovo klizi ka politici prema zapadnom Balkanu koja se ograničava na lekcije i sankcije“, rekao je on.

Sijarto je napomenuo da je nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, zapretila sankcijama srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

On je rekao da će Mađarska staviti veto na takav korak u EU, ako ikada dođe pred Savet EU.

Bosna i Hercegovina je geografski blizu Mađarske, mi smo zainteresovani za njenu stabilnost i mir, i smatramo da su izjave poput one nemačke ministarke „zabrinjavajuće“, naglasio je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.