U trendu

Sijarto: Važno železničko povezivanje dve zemlje

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas je, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, još jednom ukazao na značaj železničkog povezivanja dve zemlje, dodajcuhi da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a deonica Segedin-Subotica do kraja 2022. godine.

Sijarto je, u zajedničkom obraćanju, rekao da je Mađarska preduzela napor da njihova ekonomija bude među prvim pokrenuta u EU nakon pandemije, a kako su orijentisani prema međunarodnoj trgovini, saradnja sa spoljnotrgovinskim partnerima i susedima je od ključnog značaja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja ekonomske saradnje sa Srbijom, navodeći da je trgovinska razmena između Srbije i Mađarske ove godine porasla za 39 odsto, i da sve više raste vrednost mađarskih investicija u Srbiji.

Sijarto je konstatovao da su odnosi Mađarske i Srbije prijateljski, od čega profitiraju obe nacije.

Osvrunuo se na sporazum o kolokaciji, na osnovu kojeg su diplomatski predstavnici Mađarske već počeli da rade u Ambasadi Srbije u Zambiji, dok će od sledeće godine biti prisutni u DR Kongo, a da će srpske diplomate raditi iz ambasada Mađarske na Malti i u Čileu.
„Sve ovo služi interesima obe zemlje i jasno pokazuje poverenje između dve države, imajući u vidu da se zajedničko diplomatsko predstavništvo može stvarati samo sa zemljama u koje imamo poverenja, te i ovo doprinosi međunarodnim uspesima dve zemlje“, rekao je Sijarto.

Takođe, istakao je značaj saradnje dve zemlje na suzbijanju ilegalnih migracija, i dodao da mađarski policajci učestvuju u zaštiti južnih granica Srbije.

„Dok smo dali do znanja da ne želimo da primimo ilegalne migrante i preuzimamo korake protiv onih koji nasilno žele da pređu granicu, za to vreme obezbeđujemo sve više olakšica svima koji poštujući pravila žele da pređu granice. Za njih ćemo iduće godine otvoriti novi granični prelaz kod mesta Kibekhaza“, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar