Sijatro za Le Mond: Azil dodeljen od nezavisnih vlasti

PARIZ – Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom odobren od strane nezavisnih vlasti i da zato ne može da komentariše sadržaj dosijea o bivšem makedonskom premijeru, prenosi makedonska agencija MIA.

Na pitanje zašto je njegova država dala azil bivšem makedonskom premijeru, osuđenom za korupciju, a da on sam nije podneo zahtev za azil kao i svi drugi tražioci duž ograde mađarske granice, Sijarto je rekao da u Mađarskoj zahteve za azil obrađuju nezavisne vlasti, i da on ne može da komentarrise sadržaj dosijea o Gruevskom.

„Ove vlasti su odlučile da omoguće Gruevskom da podnese zahtev u sedištu u Budimpešti zbog bezbednosnih razloga, jer je on bio premijer deset godina. Ja smatram da je to normalno“, kaže mađarski ministar spoljnih poslova.

Komentarišući zašto su mađarske službe prevezle Gruevskog do Budimpešte diplomatskim kolima, Sijarto je objasnio da se Gruevski predstavio u ambasadi u Tirani i da su ga oni vozili do Budimpešte, i to „ponovo zbog bezbednosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.