U trendu

Sindikati planiraju nove štrajkove protiv penzionih reformi za 16. februar

PARIZ – Francuski sindikati planiraju nove štrajkove i demonstracije za 16. februar protiv planiranih reformi penzionog sistema, rekli su danas sindikalni izvori.

U Francuskoj se štrajkovi održavaju od sredine januara kao protest sindikata protiv vladinih planova da se produži radni vek za dve godine, sa 62 na 64.

Izvori u sindikatima CGT, CFTC i Unsa rekli su Rojtersu da se osam glavnih francuskih sindikata dogovorilo da 16. februara budu održani novi protesti, kao i da razmišljaju da organizuju proteste 7. i 8. marta, kada će Vladin predlog zakona o penzionoj reformi biti razmatran u Senatu.

U Francuskoj je u marševima protiv promena penzionog sistema u utorak učestvovalo oko 757.000 ljudi širom zemlje, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da je to
manje od 1,27 miliona koliko je protestovalo 31. januara i 1,1 milion koliko ih je bilo na demonstracijama 19. januara.

Komunalno preduzeće EDF saopštilo je u utorak da je 36,9 odsto njegovog osoblja u štrajku, što je pad sa 40,3 odsto 31. januara i 46,5 odsto 19. januara.

Sindikati su saopštili da je procenat štrajkača u železničkom operateru SNCF opao sa 46,3 odsto na 36,5 odsto i 25 odsto.

Sindikati imaju za cilj da na protestu u subotu, što će biti prvi dan protesta vikendom, kada radnici ne treba da štrajkuju, bude masovno učešće, rekao je predsednik umerenog sindikata CFDT Loran Berger.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će nastaviti promene penzionog sistema, uprkos anketama koje pokazuju rastuće protivljenje.

Burna debata počela je u ponedeljak u parlamentu, pošto su opozicioni poslanici, a posebno ekološko-levičarska koalicija ‘Nupes’ Žan-Lika Melanšona, predložili više od 20.000 amandmana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.