U trendu

Sinhua: Šef UN u Ukrajini, činjenice o sukobu

Povodom posete generalnog sekretara UN Antonia Gutereša Ukrajini, agencija Sinhua podseća na najnovije događaje u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine:

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš objavio je 26. aprila na Tviteru da je stigao u Ukrajinu.

“Stigao sam u Ukrajinu nakon posete Moskvi“, napisao je Gutereš.

On je rekao da će UN nastaviti rad na proširenju humanitarne podrške i obezbeđivanju evakuacije civila iz zona sukoba i pozvao na prekid neprijateljstava.
UN rade na evakuaciji civila iz Azovstala

Ujedinjene nacije prate sporazum sa Rusijom o koordinaciji evakuacije civila u fabrici Azovstal u Mariupolju u Ukrajini, rekao je 26. aprila portparol UN.

Na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom 25. aprila, ruski predsednik Vladimir Putin se u principu složio sa uključivanjem UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciju civila iz Azovstala.

Trebalo je da se održe naredni razgovori sa Kancelarijom UN za koordinaciju humanitarnih pitanja i ruskim Ministarstvom odbrane.

Lideri Ukrajine i EU razgovaraju o podršci Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 26. aprila da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o daljoj podršci Kijevu, uključujući makrofinansijsku pomoć.

Strane su razgovarale o šestom paketu sankcija Rusiji, koji bi uključivao embargo na naftu, tvitovao je Zelenski.

Ukrajinski lider je takođe rekao da je zahvalio Evropskoj komisiji što je odlučila da ukine carine i kvote na ukrajinsku industrijsku robu i hranu.

Još bez dogovora o sastanku lidera Ukrajine i Rusije

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je 26. aprila da nije postignut dogovor o sastanku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

“Vreme sastanka predsednika dve zemlje i kontekst sastanka još nisu utvrđeni“, rekao je Podoljak koji je takođe član ukrajinske delegacije u mirovnim pregovorima sa Rusijom.

U toku su konsultacije na nivou radnih podgrupa koje u pravnom smislu pripremaju stavove dve strane, rekao je Podoljak.

Svetska turistička organizacija (UNWTO) potvrdila je 26. aprila da je Rusija objavila nameru da se povuče iz te organizacije.

“Rusija je najavila nameru da se povuče iz UNWTO“, objasnila je ta organizacija na Tviteru, dodajući da ipak Rusija mora da “sledi predviđen proces – za šta će biti potrebno godinu dana od prijema zvaničnih saopštenja putem odgovarajućih kanala”.

Vanredni sastanak Generalne skupštine UNWTO održan je 26. i 27. aprila u Madridu, glavnom gradu Španije sa ciljem da se odluči da li Rusija mora biti suspendovana zbog sukoba sa Ukrajinom. Za suspenziju je bila potrebna podrška dve trećine od ukupno 160 članica i stupila je na snagu odmah.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.