U trendu

Šinzo Abe ponovo izabran na čelo vladajuće partije

TOKIO – Japanski premijer Šinzo Abe ponovo je danas izabran za predsednika svoje vladajuće Liberalne demokratske partije, čime mu je utrt put da još tri godine bude na čelu zemlje.

Abe (63) je, velikom većinom dobijenih glasova, lako porazio svog jedinog izazivača, Šigerua Išibiu, inače bivšeg ministra odbrane, prenosi AP.

Abeu je pripalo 553 glasa, dok je Išiba osvojio 254 glasa, navodi Rojters.

Današnja pobeda mogla bi Abea da ohrabri u težnjama ka dugo željenoj reviziji japanskog pacifističkog ustava koji su sastavile SAD, premda prepreke ostaju visoke za ustavne izmene koje bi donele političke rizike, ocenjuje američka agencija.

Abe je na funkciji premijera od decembra 2012. godine, a treći mandat partijskog lidera bi mu, u avgustu 2021, doneo mogućnost da postane japanski lider koji se najduže zadržao na vlasti.

Ukoliko ostane na vlasti do novembra 2019, to će značiti da će Abe na funkciji provesti više od 2.886 dana, čime će oboriti taj rekord koji za sada drži Taro Kacura, a koji je u tri navrata bio premijer između juna 1901. i februara 1913. godine.

Abe, koji se na vlast vratio 2012. uz obećanje da će ojačati ekonomiju i odbranu, ima čvrstu kontrolu nad svojom strankom, a konzervativci su mu pružili podršku za donošenje stabilnosti i kontinuitet ekonomske i diplomatske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.