U trendu

Sirija: Ratna neprijateljstva sprečavaju dostavu humanitarne pomoći

DAMASK – Humanitarni konvoj iz kurdskog regiona u Siriji koji je krenuo ka područjima te zemlje pogođenim zemljotresom, vraćen je u četvrtak nazad, zbog neprijateljstava lokalnih Kurda i Turaka.

Rat u Siriji, koji traje već 12 godina, dodatni je izazov humanitarcima koji pokušavaju da pomognu ljudima pogođenim zemljotresom u kome je poginulo najmanje 21.000 ljudi u Turskoj i Siriji, preneo je Rojters.

Konvoj je pokušao da iz regiona koji drže kudrske Sirijske demokratske snage (SDF) uđe u oblast koju drže turske frakcije – neprijatelji SDF, sa kojima su vodili mnogobrojne borbe tokom rata u Siriji.

Obe strane optužuju jedna drugu što konvoj nije prošao, dodajući da se pitanje politizuje.

Noseći obeležja kurdske administracije, vozila u konvoju, uključujući brojne cisterne s naftom, čekala su satima na prelaznom punktu, potvrdio je Rojtersov snimak.

Portparol kurdske administracije Džavan Ibrahim optužio je Tursku, kao i neke pobunjeničke frakcije da sprečavaju prolaz.

Visoki turski zvaničnik rekao je da to apsolutno nije tačno i da Turska ne blokira pomoć.

Sirijski opozicionar upoznat sa stanjem na terenu optužio je SDF da politizuje pitanje svojim zahtevima, koji uključuju i da na isporukama stoje amblemi SDF, što je osetljivo pitanje s obzirom na neprijateljstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar