U trendu

Sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom Deir Ezorom

Sirijska vojska uz podršku svog saveznika Rusije, povratila je kontrolu nad gradom Deir Ezorom od grupe Islamska država, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava. 

Informacija nije još zvanično potvrdjena ali su sirijski zvanični mediji ranije danas javili da je vojska napredovala u tom najvećem gradu na istoku Sirije, glavnom gradu pokrajine bogate naftom, kraj granice s Irakom. 

„Snage režima i njihovi saveznici.. uz podršku ruske avijacije povratili su potpunu kontrolu nad gradom Deir Ezorom“ koji je pre rata imao viđše od 200.000 stanovnika, navela je Opservatorija čije sedište je u Velikoj Britaniji. 

Borbe su prekinute i sada se sprovodi operacija deminiranja, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Opservatorija i zvanični sirijski mediji ranije su javili da su sirijske trupe zauzele tri nova kvarta od džihadista. Jedan vojni izvor rekao je da kontrolišu oko 80 odsto grada.

Posle velikog prodora 2014. godine Islamska država poslednjih meseci gubi teritorije, a u Deir Ezoru je na meti dve različite ofanzive. 

Snage sirijskih vlsti uz podršku ruskih aviona od septembra vode ofanzivu u gradu da povrate kvartove pod kontrolom ekstremista.

Drugu ofanzivu vode kurdske i arapske snage, takozvane Sirijske demokratske snaga koje podržava medjunarodna koalicija predvodjena SAD-om.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.