U trendu

Širom SAD obeležava se godišnjica života i nasleđa Martina Lutera Kinga

VAŠINGTON – Obeležavanje godišnjice života i nasleđa pastora Martina Lutera Kinga mlađeg, koje je počelo širom SAD u petak, obično sadrži mešavinu politike, vere i društveno-korisnog rada.

Na ovogodišnjoj proslavi – trideset sedmoj od kad je ovaj dan proglašen za federalni praznik 1986. godine – potomci Martina Lutera Kinga mlađeg nadaju se da će podstaći napredak, tako što će pomoći da više Amerikanaca na ličniji način doživi borbu za rasnu jednakost i slogu koja još traje, prenosi Glas Amerike.

Bernis King, ćerka pokojnog legendarnog borca za građanska prava, kaže da ljudi moraju da se odmaknu od dobro poznatih i već izanđalih fraza i sami ozbiljnije posvete postizanju napretka, koji je potreban društvu.

„Moramo da promenimo način razmišljanja“, rekla je King, koja je izvršni direktor King Centra u Atlanti.

Pod nazivom „Počinje sa mnom“, centar je pokrenuo seriju dnevnih događaja posvećenih Martinu Luteru Kingu mlađem, u koje će biti uključeni mladi i odrasli, koji će edukovati javnost o načinima transformacije nepravednih sistema u SAD.

Sastanci su emitovani na internetu i dostupni su za ponovno gledanje na društvenim mrežama Centra King.

„Promena može da bude veoma mala“, rekla je King za AP i dodala da “ transformacija znači da smo sada promenili karakter, oblik i prirodu nečega. To je nešto što još nismo videli.“

Među ostalim događajima predviđenim za vikend obeležavanja Dana Martina Lutera Kinga su otkrivanje spomenika u Bostonu, simpozijum o policijskoj brutalnosti u Ekronu, u Ohaju, i projekti društveno-korisnog rada u mnogim američkim gradovima.

Praznikom, tako, počinje još jedna godina rada na ciljevima rasne jednakosti i pravde – od reforme policije i jačanja građanskih prava do rešenja za problem ekonomskog i obrazovnog dispariteta. Ostvarenje tih ciljeva zakočili su kulturni ratovi i politička blokada u Vašingtonu i celoj zemlji.

U nedelju će i predsednik Džozef Bajden govoriti u Baptističkoj crkvi Ebenezer na poziv njenog pastora, demokratskog senatora Rafaela Vornoka koji je nedavno pobedio na izborima za puni mandat, kao prvi afro-američki senator iz Džordžije.

Crkva Ebenezer je istorijsko zdanje gde je King držao propovedi od 1960-te do atentata na njega 1968.

Bajden će tako postati prvi američki predsednik koji je, na tom položaju, održao propoved u crkvi Martina Lutera Kinga mlađeg u Atlanti.

U ponedeljak, kada je zvanično federalni praznik, obeležavanje Dana Martina Lutera Kinga nastavlja se u Atlanti, kao i u glavnom gradu Vašingtonu i drugde.

Pastor Al Šarpton, koji je u mladosti počeo kao organizator pokreta za građanska prava, kao mladi direktor projekta protiv siromaštva Kingove Konferencije hrišćanskih lidera juga održaće svoje tradicionalne prazničngodišnje praznične manifestacije u Vašingtonu i Njujorku u ponedeljak.

Očekuje se da će Martin Luter King treći prisustvovati Šarptonovom svečanom doručku u Vašingtonu, zajedno sa svojom suprugom, predsednicom Dram Mejdžor instituta, Andreom Voters King, kojoj će biti uručeno priznanje, zajedno sa bivšom predsedavajućom Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi.

U ponedeljak popodne u Njujorku, Šarpton, osnivač i predsednik Nacionalne akcione mreže, okupiće više od 30 istaknutih državnih i lokalnih zvaničnika na forumu za javnu politiku u Domu pravde, sedištu njegove organizacije u Harlemu.

Tokom decenija od kako je ustanovljen praznik Martina Lutera Kinga, to je postala prilika za izabrane zvaničnike i kandidate za funkcije da definišu svoje stavove u domenu građanskih prava i socijalne pravde.

Bernis King ističe da je stranačka borba među političarima glavna prepreka zakonodavnim rešenjima o građanskim pravima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.