U trendu

Škotska odložila glasanje o referendumu za utorak

Glasanje o referendumu o nezavisnosti Škotske u regionalnom parlamentu odloženo je za utorak posle napada u Londonu, rekao je danas portparol škotskog parlamenta.

Škotski poslanici je trebalo juče da glasaju o tome da li će odobriti premijerki Nikoli Stardžon da traži od Londona održavanje škotskog referenduma o nezavisnosti zbog Bregzita, protiv koga je bila većina Škotlandjana.

Medjutim sednica parlamenta prekinuta je juče u znak solidarnosti ubrzo posle napada u Londonu u kome je poginulo četvoro ljudi, uključujući i napadača, i povredjeno oko 40.

Prema tome Škotlandjani će glasati dan pre nego što će britanska premijerka Tereza Mej zvanično pokrenuti član 50 Lisabonskog ugovora za razdvajanje od Evropske unije, čime počinje dugodišnji proces pregovora.

Očekuje se da će predlog o škotskom referendumu o nezavisnosti proći bez problema u škotskom parlamentu pošto Škotska nacionalna partija Nikole Stardžon ima većinu uz podršku ekologa, navodi Frans pres.

Stardžon je optužila London da ne uzima u obzir škotske interese u dogovorima o izlasku iz EU i želi da se škotski referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019, odnosno pre zaključaka pregovora o Bregzitu.

Velika Britanija u celini je na referendumu o Bregzitu prošlog juna glasala sa 52 odsto za izlazak iz EU, medjutim na tom referendumu ubedljiva većina Škotlandjana – 62 odsto, bila je za ostanak u Uniji.

Tokom prvog referenduma o nezavisnosti u septembru 2014. Škotlandjani su se izjasnili većinom od 55 odsto protiv nezavisnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.