U trendu

Škotske planinske organizacije kritikovale Gugl

LONDON – Škotske planinarske organizacije kritikovale su Gugl jer predlaže rute prema Ben Nevisu i drugim planinama za koje kažu da su „potencijalno kobne“ i da ljude usmeravaju preko litice.

Planinarska organizacija saopštila je da su određene pretrage ruta do Ben Nevisa na Gugl mapama usmerile korisnike do parkirališta najbližeg vrhu, a zatim je ukazala na pešačku rutu koja je „veoma opasna, čak i za iskusne penjače“, prenosi Gardijan.

Savetnica za bezbednost planinske oblasti Škotske, rekla je da bi čak i iskusni penjači imali problema sa predloženom rutom.

„Za one koji su novi u šetnji brdom, činilo bi se sasvim logičnim da na Gugl mapama potraže informacije o tome kako da dođu do izabrane planine. Čak i najiskusniji planinar imao bi poteškoća da prati ovu rutu. Linija prolazi vrlo strmim, stenovitim i besputnim terenom gde bi čak i pri dobroj vidljivosti bio izazov pronaći sigurnu liniju. Dodajte malo oblaka i kiše i predložena Gugl ruta je potencijalno kobna“, rekla je ona.

Škotska planinska organizacija rekla je da je apelovala na Gugl da se konsultuje sa njima, ali da su napori do sada naišli na tišinu.

Oni su preporučili penjačima da dobro provere informacije na mapi ili da se konsultuju sa lokalnim vodičem.

Potparolka Gugla je rekla da su izradili Gugl mape vodeći računa o sigurnosti i pouzdanosti i da rade na brzom istraživanju problema rutiranja ka Ben Nevisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.