U trendu

Slovacka: Dajemo Ukrajini S-300 cim saveznici obezbede zamenu

BRATISLAVA – Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ saopštio je danas da je njegova zemlja spremna da Ukrajini obezbedi protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, ako saveznici iz NATO obezbede odgovarajuću zamenu.

„Razgovarali smo sa Vašingtonom, Kijevom i drugim saveznicima o mogućnosti raspoređivanja ili davanja S-300 Ukrajincima i voljni smo da to učinimo istog trenutka kada budemo imali odgovarajuću zamenu“, rekao je Nađ na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa američkim ministrom Lojdom Ostinom, prenosi Rojters.

Ostin nije mogao da odgovori na pitanje novinara da li su SAD u ovom trenutku spremne da popune prazninu koja bi nastala u slovačkim odbrambenim snagama.
„Nemam nikakve informacije za vas danas. To su stvari na kojima ćemo nastaviti da radimo sa svim našim saveznicima. I svakako ovo nije samo pitanje za SAD, to je pitanje za NATO“, rekao je Ostin, bez detaljnijih objašnjenja.

Ukrajina konstantno apeluje na zapadne zemlje da pomognu slanjem sistema PVO, koji im je neophodan kako bi odbili vojne napade Rusije koji traju već četvrtu nedelju, a ukrajinski predsednik Zelenski posebno traži sisteme kojih ima u Slovačkoj.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je u sredu dodatnih 800 miliona dolara bezbednosne pomoći, koja uključuje oružje za neutralizaciju ruskih aviona i tenkova.

Članica NATO Slovačka ima jednu bateriju protivvazdušnog odbrambenog sistema S-300, nasleđenog iz sovjetske ere nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine i očekuje se da će dobiti raketni sistem Patriot, kao deo nove borbene grupe NATO, za koju je upravo dogovoreno da bude raspoređena u ovoj zemlji kao deo pojačanja na istočnom krilu Alijanse.

Ali Slovačka smatra da to nije dovoljno, s obzirom da to neće biti njihov sistem i da nije poznato koliko će dugo biti stacioniran u toj zemlji, navodi Rojters.

Ova zemlja takođe ima malu flotu borbenih aviona MiG-29, čija borbena gotovost zavisi od ruskog servisiranja.

„Razgovarali smo o različitim opcijama kako da popunimo prazninu ako odlučimo da više ne koristimo MiG-29“, saopštio je Nađ i dodao da se očekuje da će Slovačka 2024. godine dobiti američke borbene avione F-16.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.