U trendu

Slovenija: Bez karantina i za vakcine iz Kine i AZ iz Indije

LJUBLJANA – Slovenačka vlada je odlučila da ulazak u zemlju bez upućivanja u karantin omogući i osobama koje su vakcinisani kineskim vakcinama protiv kovida-19 i vakcinama AstraZeneka proizvedenim u Indiji.

Nova uredba stupa na snagu u nedelju, dok će neka nova pravila početi da se primenjuju u ponedeljak, prenosi slovenačka agencija STA.

Na dosadašnjem spisku vakcina koje omogućavaju ulazak u Sloveniju bez karantina bile su vakcine „Fajzer/ Biontek“, „Moderna“, „AstraZeneka“,“DŽonson&DŽonson“ i ruska „Sputnjik V“, a na njoj će od sada biti i vakcina „Indijski institut Serum/AstraZeneka“ i kineske vakcine „Sinovak Biotek“ i „Sinofarm“.

Prema novim pravilima, ulazak u Sloveniju bez karantina biće moguć uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati koji ne mora biti izdat samo u zemljama EU ili zemljama Šengenskog prostora, već može biti izdat i u Velikoj Britaniji ili SAD.

Ljudi koji se vraćaju sa službenih putovanja iz inostranstva i imaju negativan PCR test koji nije stariji od tri dana više neće morati da se ponovo testiraju.

Ta mera će se odnositi na pripadnike policije, drugih državnih organa i akreditovane novinare, i stupiće na snagu u ponedeljak.

Ulazak u Sloveniju bez karantina sa negativnim testom urađenim u poslednja tri dana, dozvoljen je i građanima zemalja EU ili Šengenskog prostora koji su u nekoj od tih zemalja boravili do 72 sata kako bi pružili negu ili pomoć clanovima porodice ili licima kojima je potrebna nega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.