U trendu

Slovenija obezbedila 2,5 miliona evra za razvoj vakcine

LJUBLJANA – Vlada Slovenije obezbedila je nešto preko 2,5 miliona evra za Instrument hitne podrške Evropske komisije, kako bi finansirala razvoj potencijalnih vakcina protiv kovid-19 na kojem radi nekoliko kompanija. Sredstva će biti uračunata u konačne cene vakcina, prenosi STA.

Evropska komisija je najavila zajednički pristup EU u pregovorima s proizvođačima potencijalnih vakcina protiv kovid-19, u strategiji usvojenoj 17. juna. Cilj ove incijative je da se obezbede efikasne, kvalitetne i bezbedne vakcine po najpovoljnijim cena i u najkraćem mogućem roku, kao i jednaka nabavka vakcina pod jednakim uslovima za sve građane EU. Vlada Slovenije je incijativu podržala u julu.

Komisija je najpre odlučila da sredstva Instrumenta hitne podrške budu raspoređena između šest proizvođača vakcina koje pokazuju najbolji potencijal (CureVac, Moderna, BioNTeć/Pfizer, AstraZeneca, Janšen Pharmaceutical i Sanofi/GSK), ali je kasnije uključila još jednu kompaniju (Novavax).

Zbog uključivanja novog proizvođača i jednokratnog povećanja doza vakcina koje proizvodi BioNTeć/Pfizer, Instrumentu hitne podrške Evropske komisije potrebna su dodatna sredstva, dok bi vrednost čitavog fonda trebalo da iznosi 750 miliona evra.

Dodatna sredstva država članica određena su na osnovu prognoze o njihovom bruto nacionalnom dohotku na nivou EU za 2020. godinu.

Sredstva koje članice EU budu uplatile biće im vraćene u vidu nižih nabavnih cena vakcine, pod uslovom da dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.