U trendu

Služen pomen ubijenim Srbima u Gređanima kod Okučana

BANJALUKA – U Gređanima kod Okučana danas je, povodom slave crkve Svete Petke služena liturgija i pomen Srbima iz ovog sela koje su od 1991. do 1995. ubile hrvatske snage, kao i Srbima koje su ubile ustaše u Drugom svetskom ratu.

Liturgiju su služili sveštenici Eparhije pakračko-slavonske.

Episkop pakračko-slavonski Jovan osveštao je 2016. godine u starom delu crkve Svete Petke spomen-ploču u znak sećanja na 18 ubijenih Srba iz Gređana, na kojoj su ispisana imena žrtava.

Za zločin još niko nije procesuiran pred hrvatskim i međunarodnim pravosuđem, a Haški tribunal nikada nije ni vodio intenzivnu istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u zapadnoj Slavoniji u proteklom ratu, prenela je Srna.

Hrvatska paravojska upala je u srpska sela Gređane i Čovac nakon povlačenja bivše ?NA na početne položaje na kanal Strug.

Tokom Drugog svetskog rata ustaše su nekoliko stotina meštana, ukljućujući starce, žene i decu iz sela Gređani, Čovac i Vrbovljani prisilno odveli u koncentracione logore ?asenovac, Staru Gradišku, te u Mlaku i Ušticu, iz kojih se većina nikada nije vratila.

Pavelićeve ustaše su 8. maja 1944. godine izvršile pokolj nad 12 srpskih dečaka iz sela Gređani koji su čuvali stoku u polju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar