U trendu

Šmit iznenađen komentarisanjem njegove odluke o izborima

SARAJEVO – Dan nakon što je visoki predstavnik u BiH ponovo iskoristio tzv. „bonska ovlašćenja“ i nametnuo odluku o finansiraju opštih izbora, Kristijan Šmit je izjavio danas da su tu odluku podržale sve članice Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH, kao i da je Rusija sama sebe suspendovala iz tog tela.

“Oni koji u BiH žele sami da odlučuju o svojoj sudbini moraju preuzeti i odgovornost. Dakle, put ka Evropskoj uniji je sada posebno važan jer ljudima treba sigurnost. U vezi sa napadom na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin je usadio nesigurnost u ljudske glave i upravo zbog toga međunarodna zajednica mora dati važan doprinos kako bi građanima BiH pružila sigurnost, a pre svega poručiti da u vlastitoj zemlji mogu imati budućnost“, rekao je Šmit.

Mi smo, kazao je, sasvim jasni kada je u pitanju održavanje izbora.

„Dopustite da kažem da sam jednostavno iznenađen. Ovakvo nešto još nisam doživeo da se diskutuje o tome ko će i da li će dobiti na izborima, a pogotovo da li će oni biti održani“, rekao je međunarodni predstavnik.

Pripisujući odgovornost za to strankama, Šmit je istakao da su izbori pravo građana u BiH kao i svim drugim demokratskim zemljama. „Zbog toga međunarodna zajednica ima obavezu da obezbedi održavanje izbora”, naveo je Šmit.

Iznenađen je, kazao je, da njegovu odluku komentarišu i državnici susednih zemalja.

Ocenio je štetnim i tužnim to što nije bilo moguće zajedničkim snagama napraviti izmene Izbornog zakona u BiH i radovao bi se da stranke uspeju da se dogovore i postignu kompromis bez diskriminacije bilo koga.

Na pitanje o reagovanju Ambasade Rusije da je visoki predstavnik nelegitiman i da njegove odluke nisu obavezujuće, Šmit je rekako da Ruska Federacija nije članica PIC-a iz kojeg se, kaže, sama suspendovala.

„Kada se u javnosti pojave snažne reči to je onda najbolji signal da čovek nema argumenata i da želi da ga svi čuju. Mislim da trenutno Rusija ima prostora da svima pokaže da to nije zemlja koja vodi samo rat u Ukrajini i gura druge nedužne zemlje u ratove već da je zemlja koja će ponovo krenuti konstruktivnim putem“, rekao je, između ostalog, Šmit, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.