U trendu

Šmit: Ključna imenovanja u FBiH nisu ižvršena

NJUJORK – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas se u obraćanju Savetu bezbednosti UN osvrnuo i na dešavanja u Federaciji BiH, najviše na propale izmene Izbornog zakona BiH, podsetivši na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta i naglasio da se opšti izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vlasti u FBiH dočekale nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade, prenosi N1 BiH.

“Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud. To je vezano za pregovore o izmenama Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ, gde je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja. Takođe, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je Šmit.

On je naglasio da će se opšti izbori ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

“Održavanje izbora je obavezno. Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovore kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske. Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je Šmit, prenosi N1 BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.