U trendu

Šmit optimista vezano za razgovore o izbornom zakonu u BiH

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit saopštio je da je optimista i da misli „da su konstruktivni razgovori u Neumu na dobrom putu“.

„Kao što sam juče rekao, izborni zakon sa kojim se svi slože, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje ostalih, poštujući volju birača, biće prihvaćen“, saopšteno je danas iz OHR-a.

Kako je preneo portal Klix.ba, Šmit je zahvalio „predanim posrednicima“, izaslanicima SAD i Evropske unije, Metjuu Palmeru i Angelini Ajhorst.

Evropska zvaničnica Ajhorst i američki diplomata Palmer su ocenili da postoji napredak u pregovorima u Neumu o izmenama Izbornog zakona, al i da konačnog dogovora još nema.

„Diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija Federacije Bosne i Hercegovine je naporan i temeljni rad“, naveo je Palmer.

Na pitanje da li strani zvaničnici imaju konkretan predlog, on je odgovorio:

„Nemamo konkretan predlog ili nacrt. Intenzivno radimo već četiri, pet ili šest meseci na analiziranju i diskusiji o svim pitanjima koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da bismo došli do predloga kojima će svi biti zadovoljni“.

Ajhorst i Palmer su najavili da će se uskoro ponovo obratiti medijima s novim informacijama, navodi Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar