U trendu

Šmit pozdravio ojačavanje rezervnih snaga EUFOR

SARAJEVO – Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da Kristijan Šmit pozdravlja privremeno ojačavanje rezervnih snaga pri misiji EUFOR-a.

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, ocenio je da se na ovaj način u značajnom obimu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a.

„Ova odluka naglašava opredijeljenost međunarodne zajednice za integritet i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji se zasnivaju na Opštem okvirnom sporazumu za mir. Ovoj državi je mesto u Evropi. EUFOR Althea i visoki predstavnik odlučno će je pratiti na njenom putu ka evropskim integracijama“, naveo je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.

Na nedavno održanom sastanku ministara spoljnih poslova EU razmatran je dokument o BiH u kojem stoji da je Evropska unija potpuno posvećena BiH i da instrumente sprovodi kroz Delegaciju EU i Ured specijalnog predstavnika u BiH s uredima u Sarajevu, Banjaluci, Brčko Distriktu i Mostaru, ali i kroz misiju EUFOR-a.

Navedeno je, između ostalog, da trenutno vojne snage u misiji EUFOR broje 600 vojnika, a u rezervi je raspoređeno 3.500 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar