U trendu

Šmit: U BiH nema akutne ratne opasnosti

SARAJEVO – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, izjavio je danas da u BiH neće biti rata i da snage EUFOR-a u ovoj državi nisu razlog za strah već da ulivaju sigurnost.

Šmit je, kako prenosi sarajevska N1 tv., pozvao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da, kako je rekao, prestane da blokira državne institucije.

Šmit je to rekao uoči sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, koji boravi u poseti BiH.

Ocenio je da ova poseta, kao i prethodna poseta nemačke ministarke spoljnih poslova, govori da međunarodna zajednica i dalje vodi računa o BiH i „drži je na oku“.

“Jaka podrška dejtonskim institucijama je i signal. U vremenima u kojim se na granici Evropske unije i NATO-a krši međunarodno pravo i vodi se u svakom smislu protivpravni agresorski rat Rusije protiv Ukrajine. Verujemo u pravila, u važnost i značaj ljudskih prava i međunarodne sporazume. Međunarodna zajednica će jedinstveno ispuniti svoju odgovornost za ovaj region, za zapadni Balkan i za BiH će izvršiti svoju dužnost i neće zakasniti”, kazao je Šmit.

Ponovio je da u BiH nema akutne ratne opasnosti.

„Vojnici EUFOR-a su tu da bi svim ljudima u BiH garantovali sigurnost i slobodu, a ne da se ljudi plaše bez obzira na to u kojem entitetu žive – Federaciji BiH ili Republici Srpskoj”, rekao je Šmit i dodao:

“Suština svega jeste upravo ta obaveza političkih predstavnika ovde da dolaze i da rade, a gospodinu Miloradu Dodiku treba reći da treba da ukine blokadu…“.

Blokada će, kako je rekao, biti uklonjena kada se bude radilo na donošenju odluka i na njihovom sprovođenju, a ne kada se na neki sastanak dođe na samo pet minuta.

„Hajde da razgovaramo o tome, ali i da diskutujemo o novom Izbornom zakonu, o njegovim izmenama jer i to je jedan od načina da se ide ka Evropi…“, rekao je, između ostalog, Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar