U trendu

Šmit veruje da je vreme blokada vlasti u BiH završeno

SARAJEVO – Visoki predstavnik Kristijan Šmit je posle sednice Veća za provođenje mira (PIC) izjavio je da veruje da je vreme blokada vlasti u BiH završeno i da očekuje da se institucije formiraju u dogledno vreme.

„Bosna i Hercegovina ima istorijsku šansu. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka koji smo videli u formiranju institucija i vlasti BiH ima šansu da ostvari napredak na putu prema evropskim integracijama“, rekao je Šmit.

Istakao je da bi kandidatski status mogao biti prvi dobrodošao korak u tom pravcu.

„Moram reći da to još uvek nije gotovo. O tome će odlučivati Evropski savet u Pragu naredne sedmice. Zapravo postoji jedno ohrabrenje i očekivanje da institucije u BiH urade svoj deo posla, a to se odnosi na donošenje zakonodavnih akata i također formiranje vlasti“, rekao je Šmit.

Dodao je da bi kandidatski status bio prvi korak a nakon toga bi usledio pravi posao.

„Taj status ne znači da će BiH automatski postati članica EU. Ništa se značajno ne može desiti bez napora, tako je u životu a svakako je tako i u politici“, kazao je Šmit i dodao:

„Videli smo da nakon mnogih godina letargije sada stvari počinju da se menjaju, Moramo iskoristiti ovaj zamah jer dugo vremena se čeka da ova zemlja napravi odlučne korake prema prosperitetnoj budućnosti“.

BiH bi trebalo, smatra Šmit, postati deo evropske porodice što je pre moguće.

„Neki političari su nakon izbora pokazali da su spremni da deluju i nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas i da su prošla i možete biti uvereni da ću ja zajedno sa međunarodnom zajednicom doprineti dijalogu koji treba da se nastavi. Očekujemo da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vreme i da tu nema prostora za blokade“, rekao je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.

Naglasio je da je vreme za neuverljive političke manevre prošlo.

„BiH mora pokazati da je u stanju da politički i ekonomski funkcioniše i da je sposobna provoditi reforme. To zahteva da delujemo u interesu ove zemlje. To uključluje vladavinu prava.“, kazao je Šmit i istakao da sada nije vreme da se političari poigravaju s izbornim telom i svojim biračima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar