U trendu

SNP: Vlada odlučuje o potpisivanju temeljnih ugovora

PODGORICA – Predsednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović ostavlja Vladi Crne Gore, u čijoj je to nadležnosti, da odluči sa kojim će verskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore.

To je saopšteno iz SNP-a, kao odgovor na javne reakcije koje su usledile nakon intervjua Đurović u emisiji „Argumenti“ na TVCG1.

„Predsednica Đurović je jasno i glasno rekla da treba što pre potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je nakon deset godina konačno došlo vreme da se to pitanje reši na način koji je prihvatljiv i za državu Crnu Goru i za SPC. To je, kao što su funkcioneri SNP CG više puta izjavljivali, bio jedan od osnovnih preduslova našeg ulaska u 43. vladu i jedan od ključnih ciljeva našeg političkog delovanja“, naveli su iz SNP.

Što se tiče Crnogorske pravoslavne crkve, iz SNP-a pojašnjavaju da je Đurović stavila do znanja da se temeljni ugovori mogu potpisivati samo sa kanonski priznatim crkvama, „što CPC u ovom trenutku nije, i nagovestila da nema pravo ni želju da zadire u crkvene procedure i pravila“.

„U svakom slučaju, predsednica Đurović ostavlja Vladi Crne Gore, čija je to nadležnost, da odluči sa kojim će verskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore. Ovim odgovorom želimo da okončamo dalje polemike koje mogu nastati u vezi sa pomenutim pitanjem“, navode iz SNP-a, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.